Hurom je posvećen misiji da unaprijedi zdravlje svakog pojedinca, pružajući vrhunske sokovnike koji zadovoljavaju sve potrebe. Sa gotovo 50 godina neprekidnog istraživanja i inovacija, Hurom je u stalnoj potrazi za savršenim sokom. Zbog toga je Hurom najprodavaniji svjetski brend sokovnika za hladno cijeđenje.
Po čemu se Hurom razlikuje i zbog čega mu je viša cijena u odnosu na druge sokovnike?
Hurom sokovnici koriste tehnologiju hladnog cijeđenja koja donosi brojne prednosti u odnosu na standardne sokovnike. Zbog nižih brzina rotacije i specifične tehnike cijeđenja, plodovi se ne zagrijavaju, čime se očuvaju svi nutritivni sastojci, dok minimalna količina vazdušnih mjehurića sprečava oksidaciju. Naši sokovnici su izrađeni od najkvalitetnijih materijala, što produžava njihov vijek trajanja i poboljšava performanse. Takođe, Hurom sokovnici su izuzetno efikasni u ekstrakciji soka iz voća i povrća, što rezultira većim prinosom soka i manjim otpadom.
Šta je hladno cijeđenje?
Hladno cijeđenje je tehnologija koja koristi princip klasične ručne cjediljke (svrdla) koja se istovremeno okreće, presuje i izvlači sok iz plodova. Blag, ali konstantan pritisak i spora rotacija omogućavaju pažljivo vađenje soka, čuvajući hranjive sastojke, boju i ukus bez ikakvih oštećenja.
Zasto je tako mala snaga motora? Kakvi su to motori?
Hurom sokovnik je opremljen posebno razvijenim AC motorom najnovije tehnologije, koji omogućava efikasan, tih rad uz nižu potrošnju električne energije. Tehnologija zasnovana na principu klasične ručne cjediljke (svrdla) koristi nisku brzinu rotacije (43-90 obrtaja u minuti), a u kombinaciji sa konstantnim pritiskom, osigurava očuvanje hranjivih materija u plodovima.
Da li “spori sokovnik” znači da mu treba mnogo više vremena da napravi sok?
Hurom sokovnici nazivaju se sokovnicima za sporo cijeđenje jer rade pri brzini rotacije od 43 do 90 obrtaja u minuti, što je značajna razlika u odnosu na tipične sokovnike koji dosežu brzine od 10.000 obrtaja ili više. Ipak, Hurom sokovnici proizvode sok istom brzinom, a ponekad čak i brže od drugih modela koje smo do sada testirali.
Ko je uvoznik i da li ima servis za popravku ili zamijenu dijelova?
Uvoznik i distributer za teritoriju Bosne i Hercegovine je firma Refot BH d.o.o. Ovlašteni servis je Per Aspera servis, Zagrebačka 4C, 71 000 Sarajevo, kontakt telefon: 033/222-234, e-mail: info@servisaspera.com.
Da li je moguće koristiti sokovnik za cijeđenje cvekle i celera
Da, svi naši modeli sokovnika mogu efikasno cijediti cveklu i celer. Prije nego što stavite cveklu u sokovnik, potrebno je da je operete, ogulite i isječete na četvrtine ili osmine. Celer treba samo oprati i isjeći na komade dužine 3-4 cm. Ako ste ljubitelj sokova od zelenih biljaka, preporučujemo Hurom model sa metalnim sitom, koji je posebno efikasan za ovakve namirnice.
Kako se čisti i održava aparat? Da li se dijelovi mogu prati u mašini za sudove
Posudu uređaja treba odmah nakon upotrebe isprati pod mlazom mlake vode, bez upotrebe deterdženta. Pranje u mašini za sudove nije preporučljivo.
Da li mora da se ljušti plod kada se ubacuje u sokovnik?
Voće koje sadrži veće koštice, poput trešanja i breskvi, treba prethodno odstraniti pre nego što ga stavite u sokovnik. Takođe, južno voće (poput kivija, banane, ananasa, limuna i narandže), kao i cveklu i đumbir, potrebno je oljuštiti pre cijeđenja.
Koliko sitno treba da se siječe voće i povrće?
Kod nekih Hurom modela možete ubaciti cijelo voće ili povrće, dok je kod drugih potrebno da ih isječete na manje komade kako biste postigli najbolje rezultate cijeđenja.
Koliko ploda je potrebno da bi se dobila čaša soka (0,25 l)?
Količina soka zavisi od vrste namirnice, jer neke sadrže više vode od drugih. Na primer, za jednu čašu soka potrebno je: 3 jabuke ili 3 narandže ili 2 kriške lubenice ili 4 kruške ili 2 veća krastavca ili 4 manje cvekle.
Kako se pravi sladoled kod Hurom modela koji imaju sito za sladoled?
Koji dopunski dijelovi se dobijaju uz Hurom sokovnik?
Različiti Hurom modeli dolaze s različitim dodatnim dijelovima. Najpreciznije informacije možete pronaći na našem sajtu, konkretno na stranici modela koji vas interesuje, gdje je izlistan spisak i priložena slika svih dodatnih dijelova.
Kad treba koristiti fino sito, a kad grubo?
Najjednostavnije rečeno, zavisi od vrste namirnice. Fino sito sa manjim rupama koristi se za bistri sok ili za čvrste i vlaknaste sastojke kao što su jabuka, mrkva, grožđe, celer i slično. Grubo sito sa većim rupama koristi se za kašasti i gušći sok ili za meke sastojke poput jagode, kivija, banane i drugih…
Kada je dobro vrijeme da se popije sok? Da li je dobro da se pije na prazan stomak?
Zdravi ljudi mogu piti sok u bilo kojem trenutku, ali ako se konzumira na prazan stomak ili prije spavanja, može izazvati nelagodnosti, zavisno od stanja organizma. Kiselina i vlakna u voću i povrću mogu stimulisati rad želuca. Najbolje je piti sok nakon obroka.
Koliko dugo može da stoji sok napraljen Hurom sokovnikom?
Sok se može čuvati u frižideru do 2-3 dana, ali najbolje je konzumirati ga odmah nakon cijeđenja, jer se hranjivi sastojci vremenom smanjuju. Kvalitet soka može zavisiti od uslova skladištenja, sastojaka i temperature.
Pojavljuje se previše pjene tokom pravljenja soka?
Voće i povrće poput jabuka, špinata, kelja, kupusa ili ananasa mogu stvoriti pjenu. Pjena sadrži hranljive sastojke kao što su enzimi, minerali i vitamini. Preporučujemo da, osim ako nije preteška za gutanje, promiješate sok i pjenu i konzumirate ih zajedno.
Koje su razlike između Hurom sokovnika?
Svi Hurom sokovnici funkcionišu na istom principu, tako da nećete pogriješiti bez obzira koji model odaberete. Razlike između modela odnose se na veličinu sokovnika, da li imate vremena za sjeckanje namirnica, da li više volite sokove sa zelenišem, bistri ili gusti sok… Posvetili smo posebnu pažnju ovoj temi, pa vas pozivamo da pogledate sljedeći link i izaberete sokovnik koji je idealan za vas (Koji je Hurom baš za vas – link)